Щодня, с 11:00 до 20:00
+

Сон в контактних лінзах: за і проти

Сон в контактних лінзах: за і проти

міст

 

Поява м'яких контактних лінз стала справжнім подарунком для «очкариків». Адже тепер не потрібно нескінченно протирати скло, поправляти оправу або турбуватися про естетичну складову. Вирушаючи на перше побачення можна забути про проблеми із зором, а заняття спортом перетворилися на справжнє задоволення.

На щастя, постійний розвиток технологій дозволив зробити лінзи максимально «доброзичливими». Сучасні МКЛ пропускають набагато більше кисню, ніж старі моделі, а ще дають набагато більше свободи. Тож якщо ви часто забуваєте зняти МКЛ на ніч або маєте незручний графік роботи, задумайтеся над покупкою лінз, в яких можна спати.

Як довго можна носити контактні лінзи

Останнім часом розмови про те, як довго можна носити МКЛ, перетворилися на справжні дебати. Одні лікарі радять ходити в них тільки вдень і обов'язково знімати на ніч. Інші дозволяють спати в МКЛ, носити їх цілий тиждень і навіть місяць, не знімаючи.

До чиєї думки прислухатися?

Тут все залежить від самих контактних лінз. Вироби з гідрогелю можна носити не більше 8, 10 або 12 годин. Через ризик кисневого голодування рогівки їх потрібно обов'язково знімати на ніч. А ось з силікон-гідрогелевими МКЛ все зовсім інакше.

Силікон-гідрогелеві лінзи

Сучасне покоління МКЛ позбавлене недоліків, які були притаманні їхнім попередникам. Вони зроблені з особливого матеріалу, який може «дихати». Тому силікон-гідрогелеві лінзи дозволяється носити більше 12 годин, а деякі з них — цілу добу або декілька діб поспіль. Це дуже зручно, оскільки не вимагає витрат часу і зусиль на догляд.

Багато офтальмологів, не знайшовши протипоказань, рекомендують своїм пацієнтам МКЛ, в яких можна спати. Але навіть якщо лікар підібрав вам такі лінзи, все одно не забувайте про техніку безпеки. Слідкуйте за гігієною і строго дотримуйтеся режиму носіння, запропонованого вашим лікарем.

Чим небезпечний сон в лінзах

Деякі лікарі дотримуються думки, що спати не можна ні в яких, навіть найкращих, «дихаючих» МКЛ. Вони пояснюють це тим, що протягом дня на лінзах накопичується безліч шкідливих мікроорганізмів. І якщо залишити вироби на ніч, то підвищиться ймовірність розвитку кон'юнктивіту, кератиту або інших небезпечних ускладнень.

Так, знімати МКЛ на ніч — безпечніше, ніж не знімати. Так що тут вирішувати вам. Але приймаючи рішення, зверніть увагу на свої звички і спосіб життя, а також обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

В яких лінзах можна спати

Якщо ви ведете активний спосіб життя, хочете прокидатися «зрячими» або у вас просто немає можливості зняти лінзи і помістити їх в контейнер (наприклад, під час подорожі або при відсутності необхідних гігієнічних умов), обов'язково скажіть про це лікареві. Він допоможе підібрати оптимальні МКЛ, які підійдуть вам за ціною і за якістю.

З засобів контактної корекції сьогодні найбільш затребувані:

  • ✔ Ейр Оптікс Найт енд Дей (Air Optix Night & Day);

  • ✔ Біофініті (Biofinity і Biofinity XR);

  • ✔ Пур Віжн (PureVision і PureVision 2 HD);

  • ✔ Акувью Оазис (Аcuvue Оasys).

Представлені моделі можна носити безперервно до 6-30 днів. Вони зроблені з «дихаючого» силікон-гідрогелю та містять зволожуючі компоненти, що не дають лінзам пересихати і забезпечують максимальний комфорт навіть для чутливих очей.

Зверніть увагу! Нічний сон в лінзах Аcuvue Оasys скорочує їх термін придатності. Не забувайте про це, коли будете купувати вироби.

І наостанок запам'ятайте. Якщо ви носите МКЛ, відвідуйте офтальмолога не рідше одного разу на півроку.