Щодня, с 11:00 до 20:00
+

Скільки можна ходити в контактних лінзах?

Скільки можна ходити в контактних лінзах?

Зміст:

 

Років двадцять тому поняття «планова заміна» не існувало. І виробники рекомендували носити лінзи до тих пір, поки не з'явиться подразнення, сльозотеча чи почервоніння очей.

Чимало користувачів ходили в одній парі лінз по кілька місяців, а то й років. Це часто призводило до дискомфорту та виникнення ускладнень. А «винними», звичайно ж, були лінзи. Саме звідси і пішли міфи про те, що м'які контактні лінзи (МКЛ) незручні і небезпечні для очей.

Сьогодні вважається правильним регулярно міняти лінзи, щоб не допустити виникнення дискомфорту та ускладнень. Тому виробники ввели поняття «термін планової заміни» і почали обмежувати час носіння МКЛ.

Термін носіння (заміни) лінз

Термін заміни в першу чергу залежить від матеріалу лінз, його стійкості до білкових та жирових відкладень.

Цей параметр різко обмежує час використання однієї пари МКЛ. Він показує, як довго вироби залишаються придатними до носіння. І чітко регламентує, через скільки днів, тижнів чи місяців їх потрібно викинути, замінивши новими.

Залежно від терміну заміни лінзи бувають:

  1. 1. Щоденними. Їх роблять з матеріалів, до яких швидко «прилипають» білки і ліпіди. Протягом дня такі лінзи накопичують багато відкладень і до вечора псуються. З цієї причини їх можна носити тільки 1 день.

  2. 2. Двотижневими. Виробляються з матеріалів, які є більш стійкими до протеїнових і ліпідних відкладень. Ці МКЛ стають непридатними через два тижні носіння.

  3. 3. Щомісячними. Носяться довше завдяки кращій стійкості до відкладень. Цікаво, що в деяких МКЛ місячної заміни можна спати і ходити до 30 днів, не знімаючи.

  4. 4. Квартальними. Виробляються з гідрогелевих матеріалів, стійких до жирових і, в меншій мірі, до білкових відкладень. Їх можна носити до трьох місяців, за умови регулярного глибокого очищення пероксидними системами.

  5. 5. Традиційними. Стійкі до всіх видів відкладень, що дозволяє носити їх до 6-10 місяців. Ці МКЛ найміцніші та зносостійкі, однак вони погано пропускають повітря, що є їх недоліком.

При обережному використанні та правильному догляді лінзи відмінно служать протягом усього терміну носіння. Але в деяких випадках вони псуються завчасно, через що їх доводиться викидати.

Термін носіння МКЛ може скорочуватися:

  • ✔ якщо за ними неправильно доглядати;

  • ✔ носити їх при деяких захворюваннях очей;

  • ✔ закапувати очі лікувальними краплями, не знімаючи перед цим МКЛ;

  • ✔ подовгу сидіти в лінзах у кімнаті з сухим / кондиціонованим повітрям.

Ці фактори можуть прискорити зношування МКЛ. В результаті вироби почнуть викликати дискомфорт і їх потрібно буде змінити передчасно.

Режим носіння лінз

Цей параметр показує, скільки часу можна ходити в МКЛ, не знімаючи їх. Режим носіння може бути денним (тільки денне носіння), гнучким (можливий сон в лінзах 1-2 рази в тиждень) або пролонгованим (тиждень, не знімаючи).

Варіанти «денного» носіння:

  • ✔ до 8 годин (для більшості гідрогелевих МКЛ);

  • ✔ 10-12 годин (для силікон-гідрогелевих і гідрогелевих лінз з хорошими гігієнічними характеристиками);

  • ✔ до 16 годин (для силікон-гідрогелевих МКЛ з високою кисневою проникністю);

  • ✔ до 18 годин (для найкращих одноденних лінз).

 

Окремо виділяють безперервний режим носіння, який дає можливість носити МКЛ цілий місяць, не знімаючи. Але офтальмологи вважають цей режим небезпечним і не радять застосовувати його на практиці. Лікарі радять знімати і дезінфікувати лінзи хоча б 1 раз в тиждень. Так ви вбережете себе від інфекційних ускладнень.

Маркування режиму і терміну на упаковці

На кожній упаковці МКЛ написаний рекомендований режим і термін носіння. Там же вказано і термін придатності виробів. Завжди знайомтеся з маркуванням, перш ніж використовувати контактні лінзи. І обов'язково дотримуйтесь рекомендацій виробників. Адже від цього залежить здоров'я ваших очей.

Якщо носити лінзи не кожен день

Термін заміни не залежить від того, як часто ви носите МКЛ. Це означає, що одномісячні лінзи потрібно викинути через місяць після першого надягання. Навіть якщо ви ходили в них всього кілька разів. Враховуйте це, перш ніж купувати вироби. І якщо ви рідко одягаєте лінзи, вибирайте одноденки. Так буде набагато вигідніше.

Наслідки переношування лінз

Під час носіння МКЛ покриваються пилом, брудом і відкладеннями. Вони дряпаються, мутніють і гірше пропускають повітря. Якщо ви будете носити такі вироби, у вас з'явиться дискомфорт, почнуть червоніти і сльозитися очі. Приємного в цьому мало. Не кажучи вже про високий ризик ускладнень.

Переношування МКЛ може призводити до розвитку:

  • ✔ кон'юнктивітів;

  • ✔ кератитів;

  • ✔ виразок та ерозій рогівки;

  • ✔ увеїтів і т.п.

 

Не менш небезпечним є сон в лінзах, які для цього не призначені. Засинаючи в таких виробах, ви ризикуєте прокинутися з червоними, запаленими очима. Або навіть потрапити в офтальмологічне відділення з небезпечними ускладненнями.

Купівля про «запас» для вашої безпеки

Щоб не зіткнутися з проблемами, не забувайте вчасно міняти МКЛ. І обов'язково стежте за тим, щоб у вас вдома завжди було кілька запасних виробів. Вони будуть доречними, якщо лінзи потрібно буде замінити раніше. Або ви з якоїсь причини не зможете вчасно купити нові МКЛ на зміну старим.

Скільки років можна носити контактні лінзи

Сучасні МКЛ можна носити десять, двадцять, тридцять і більше років, не боячись за здоров'я своїх очей. Але це стосується лише якісних силікон-гідрогелевих лінз, що добре пропускають повітря. При правильному використанні вони не викличуть неоваскуляризації рогівки, яка нерідко виникала при носінні гідрогелевих МКЛ.

І тим не менше очам потрібен відпочинок від будь-яких, навіть найкращих лінз. Отже обов'язково робіть перерви в носінні МКЛ. Замінюйте їх окулярами хоча б 1 день на тиждень і 1 місяць на рік. Це допоможе уникнути звикання до лінз і подальшої астенопії (зорової стомлюваності) при відмові від їхнього носіння.

Догляд за лінзами має значення

Запам'ятайте: ваше здоров'я прямо залежить від того, наскільки ретельно ви доглядаєте за лінзами. Тому уважно ознайомтесь з усіма правилами догляду і дотримуйтеся їх завжди, де б ви не були. Це допоможе вам зберегти свої очі здоровими, а також уникнути багатьох неприємностей.