Щодня, с 11:00 до 20:00
+

Синдром сухого ока при носінні контактних лінз

Синдром сухого ока при носінні контактних лінз

Зміст

 

Для синдрому сухого ока (ССО) характерно недостатнє зволоження поверхні очного яблука. Причиною може бути порушення сльозоутворення або розподілу слізної рідини. Сьогодні з даною проблемою стикається до 80% активних користувачів комп'ютерів і гаджетів. Це зв'язано в тому числі з недостатньою частотою моргань при тривалій фіксації погляду на екрані.

Для довідки:

При кожному морганні слізна рідина рівномірно розподіляється по поверхні ока. Новоутворена слізна плівка виконує ряд функцій: вимиває з кон'юнктивальної порожнини пил і сторонні мікрочастинки, поставляє кисень до рогівки, змащує її поверхню і забезпечує комфортне моргання.

Якщо цей процес порушується через брак або порушення структури слізної рідини, то рогівка стає більш чутливою до зовнішніх подразників. А це може стати причиною багатьох ускладнень.

Симптоми ССО у користувачів контактних лінз

З синдромом сухого ока стикається чимало чоловіків і жінок, котрі носять контактні лінзи.

ССД у них проявляється (симптоми):

  1. ✔ нав'язливим відчуттям стороннього тіла;
  2. ✔ втомлюваністю очей;
  3. ✔ їх гіперемією, тобто почервонінням;
  4. ✔ нечіткістю зображення;
  5. ✔ відчуттям піску в кон'юнктивальній порожнині.

Саме ці відчуття змушують багатьох людей відмовлятися від носіння контактних лінз. Але при правильному підході від них можна позбавитися, щоб потім і далі успішно носити МКЛ.

Чому виникає синдром сухого ока

Розглянемо основні причини патології. Для зручності розділимо їх на дві групи.

1. Не пов'язані з носінням контактних лінз:

  • Вік. Після 50 років залози повік починають виробляти менше слізної рідини, що сприяє розвитку ССО.

  • Деякі ендокринні та аутоімунні захворювання. Синдромом сухого ока страждають багато людей з цукровим діабетом, ревматоїдним артритом, синдромом Шегрена і т.д.

  • Прийом певних лікарських препаратів. Сухість очей можуть провокувати антигістамінні і протинабрякові препарати, антидепресанти та ін.

  • Вплив факторів зовнішнього середовища. Вітер, дим, сухе повітря, рідкі мигання — все це призводить до інтенсивного випаровування слізної рідини і розвитку ССО.

  • Порушення структури слізної плівки. Слізна плівка складається з трьох шарів: ліпідного, водного і муцинового. Порушення складу будь-якого з них може стати причиною ССО.

2. Пов'язані з носінням контактних лінз:

  • Порушення режимів носіння і заміни. Щоденне носіння лінз довше покладеного або їх несвоєчасна заміна часто стають причиною сухості очей.

  • Використання невідповідних засобів по догляду. Деякі багатоцільові розчини не містять змочуючих компонентів, а значить — не зволожують лінзи. У підсумку ті швидше підсихають, що і сприяє розвитку ССД.

  • Неправильна посадка лінз. МКЛ, які неправильно «сидять» на рогівці, заважають нормальній циркуляції слізної рідини. А це також може привести до розвитку ССД.

Як лікувати синдром сухого ока

При появі тривожних симптомів необхідно якомога раніше звернутися до офтальмолога, щоб з'ясувати причини і своєчасно почати лікування. В ході обстеження лікар проведе огляд і зробить потрібні тести, що дозволить визначити ступінь ССО і визначитися з тактикою лікування.

Доктор може порекомендувати:

  1. ✔ використання певних зволожуючих крапель;
  2. ✔ заміну розчину для догляду за лінзами;
  3. ✔ заміну контактних лінз на ті, які мають більш відповідний матеріал та параметри;
  4. ✔ коригування режиму носіння і заміни МКЛ;
  5. ✔ консультацію іншого вузького спеціаліста.

Комплексний підхід до лікування і дотримання рекомендацій лікаря допоможе позбутися неприємних відчуттів, викликаних сухістю очей.

Як запобігти синдром сухого ока

У цьому вам допоможуть прості рекомендації:

  1. ✔ Дотримуйтеся режиму носіння і заміни контактних лінз. А також використовуйте для догляду за ними хороші розчини і, при необхідності, зволожуючі краплі.

  2. ✔ Користуйтеся сонцезахисними окулярами, які не дадуть яскравому світлу, ультрафіолету і вітру подразнювати ваші очі.

  3. ✔ Зволожуйте повітря в приміщенні, особливо взимку, коли включені обігрівачі, а влітку — кондиціонери, що висушують повітря.

  4. ✔ Давайте очам відпочити при роботі за монітором, читанні книг і під час інших занять з візуальною концентрацією. Можете кілька разів моргнути, щоб слізна рідина могла рівномірно розподілитись по поверхні ока.

  5. ✔ Розмістіть екран свого комп'ютера нижче рівня очей. Це дозволить вашим очам бути не надто широко відкритими, що сповільнить випаровування слізної рідини з поверхні очного яблука.

  6. ✔ Використовуйте препарати штучної сльози — спеціальні змащуючі і зволожуючі краплі, які подарують вам комфорт, навіть якщо ви страждаєте від хронічної сухості очей.

  7. ✔ Куріння і сигаретний дим провокують розвиток ССО. Ще одна причина кинути шкідливу звичку і уникати перебування поруч з людьми, що палять.

Дбайте про здоров'я своїх очей, а ми вам у цьому допоможемо. Адже в нашому інтернет-магазині представлено широкий асортимент контактних лінз, засобів по догляду і аксесуарів з безкоштовною доставкою по Києву та іншим містам України.

Скористайтеся вигідними акціями та знижками на набори. А також приєднуйтесь до дисконтної програми, щоб отримувати ще більше задоволення від покупок з персональною знижкою від 3 до 10%.