Щодня, с 11:00 до 20:00
+

Огляд розчинів для лінз

Огляд розчинів для лінз

міст:

 

Сьогодні в Україні продається більше двох десятків різних розчинів. Всі вони мають різний склад, характеристики і механізм дії. Вибрати якийсь один з них — складно. Адже звичайній людині незрозуміло, який з них найкращий. І вона не знає, що потрібно враховувати, роблячи вибір.

Тому давайте розберемося, які бувають розчини, як вони «працюють» і чим відрізняються один від одного. Щоб прочитавши цю статтю, ви могли з легкістю вибрати засіб для догляду за лінзами.

 

Які розчини для лінз бувають

Сучасні засоби для догляду за МКЛ діляться на три групи:

  • 1. багатофункціональні (багатоцільові);

  • 2. пероксидні;

  • 3. універсальні.

Вони розрізняються між собою за складом, дією і способом застосування.

Багатоцільові розчини прості у використанні, а деякі з них ще й містять зволожуючі компоненти. Вони можуть поєднуватися як з усіма типами лінз, так і тільки з гідрогелевими / силікон-гідрогелевими. До складу багатофункціональних розчинів входять консерванти, що лякає багатьох користувачів. Але... консерванти бувають різними, як шкідливими, так і абсолютно безпечними.

Пероксидні системи не містять консервантів, забезпечують глибоке очищення та дезінфекцію контактних лінз. Однак в їх складі немає зволожуючих компонентів. Пероксидними системами користуватися складніше. І перш ніж застосовувати їх, потрібно дуже уважно вивчити інструкцію.

Універсальні розчини сумісні з усіма типами МКЛ: з гідрогелевими и силікон-гідрогелевими МКЛ. До них відносяться деякі багатофункціональні розчини і всі пероксидні системи очищення.

Який розчин для лінз краще вибрати

Щоб засіб підійшов, його потрібно підбирати разом з офтальмологом. Роблячи вибір самостійно, ви ризикуєте зіткнутися з подразненням очей, алергією і навіть ускладненнями.

Якщо у вас чутливі очі, лікар підбере вам гіпоалергенний розчин з максимально щадною дією. Для глибокого очищення лінз він порадить пероксидну систему. А якщо ваші очі схильні пересихати, порекомендує хороший засіб зі зволожуючими компонентами.

При підборі розчину важливо враховувати:

  1. ✔ Його склад. Краще вибирати засоби, які містять гіалуронову кислоту, запатентовані очищаючі агенти, зволожуючі комплекси, нешкідливі консерванти (POLYQUAD в Opti-Free Express). Вони краще справляються зі своїми функціями і менше шкодять очам. А засоби з гіалуроновою кислотою ще й загоюють мікротравми рогівки, що з'являються при носінні контактних лінз.

  2. ✔ Об’єм флакона. Якщо вам не потрібно носити засіб з собою, вибирайте флакони більшого об’єму. Купувати їх набагато вигідніше. А якщо плануєте їхати у відрядження або подорож — замовте маленький флакон об'ємом 60-100 мл. Або ж зверніть увагу на розчини, що випускаються в міні-флаконах (Aqua Soft Unidose). Або купіть дорожній набір з маленькою ємністю, куди можна буде відливати розчин з великої пляшки.

  3. ✔ Наявність контейнера в комплекті. Сьогодні більшість засобів продається разом з контейнером для зберігання МКЛ. Але деякі з розчинів все ж випускаються без нього. Якщо контейнера немає, обов'язково замовте його. Інакше вам не буде в чому буде зберігати лінзи.

Зверніть увагу, що дорогі розчини не завжди найкращі. Щоб зробити правильний вибір, уважно вивчіть складу засобу. І перш ніж робити покупку, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

Який розчин для лінз найкращий

Ідеального засобу, який підійшов би всім, не існує. Адже розчини відрізняються за складом, дією і сумісністю з гідрогелевими / силікон-гідрогелевими лінзами. Перевагою одних є невисока ціна, других — гіпоалергенність, третіх — якісне очищення від відкладень, а четвертих — максимальне зволоження лінз.

Саме тому засіб для догляду за МКЛ потрібно підбирати індивідуально, з урахуванням багатьох факторів.

Для гідрогелевих МКЛ

На поверхні гідрогелевих лінз накопичуються в основному білкові відкладення. Тому для догляду за ними потрібно використовувати розчини, які розщеплюють протеїни. Виробники завжди вказують, які типи відкладень видаляє той чи інший засіб. Щоб знайти цю інформацію, достатньо почитати опис / інструкцію.

З гідрогелевими лінзами поєднуються практично всі багатоцільові розчини і пероксидні системи.

Для силікон-гідрогелевих МКЛ

Лінзи з силікон-гідрогелю більше схильні до накопичення ліпідних відкладень. Логічно, що для догляду за ними необхідні розчини, які гарантують глибоке очищення від жирів.

До таких засобів відносяться:

  • ✔ Opti Free PureMoist;

  • ✔ Opti-Free Express;

  • ✔ Biotrue;

  • ✔ Hy-Care;

  • ✔ Refine One Step;

  • ✔ Sauflon Synergi.

Відзначимо, що силікон-гідрогелеві лінзи з'явилися набагато пізніше гідрогелевих. І вони погано поєднуються з застарілими розчинами (Multison, All in One Light), які видаляють тільки білкові відкладення.

Для чутливих очей

Особам з підвищеною чутливістю підійдуть засоби з м'якою і щадною дією:

  • ✔ Aosept Plus HydraGlyde;

  • ✔ Refine One Step;

  • ✔ Biotrue;

  • ✔ Avizor Alvera;

  • ✔ Opti-Free Express.

Для ледачих користувачів

Всі багатофункціональні розчини вимагають механічної очистки. Це означає, що вам потрібно буде очищати лінзи вручну, перш ніж помістити їх в контейнер з рідиною. Так, це незручно. Але якщо ви не зробите цього, МКЛ очистяться погано, а це може призвести до інфекційних ускладнень.

Використовуючи пероксидну систему, вам не потрібно очищати лінзи механічно. Але слід ретельно слідувати інструкціям і дотримуватися всіх запобіжних заходів. Адже в застосуванні засобів даної групи є цілий ряд нюансів. І це стомлює.

Якщо ви не хочете возитися з пероксидного системою та чистити лінзи вручну — вибирайте розчини з формулою No Rub:

  • ✔ Avizor Aqua Soft;

  • ✔ MAXIMA;

  • ✔ CyClean.

Засоби цієї групи добре очищають лінзи без додаткового ополіскування і ручного чищення.

Для поїздок, відпочинку, відряджень

В дорогу найзручніше брати розчин в міні-флаконах по 10 мл (Aqua Soft Unidose). Якщо у вас немає можливості чи бажання купувати його — замовте дорожній набір. В ньому є маленький флакон, куди можна перелити розчин з великої пляшки. Набір буде доречним, коли ви зберетеся в чергову поїздку. В нього ви зможете скласти все, що потрібно для догляду за МКЛ: контейнер, розчин, пінцет і т.д.

Який розчин потрібен для кольорових лінз

Кольорові МКЛ вимагають такого ж догляду, як і звичайні. Отже, розчини для них підбирають за тими ж правилами. Якщо ви збираєтеся змінити колір очей, спочатку сходіть в оптику та проконсультуйтеся з лікарем. Офтальмолог допоможе у виборі лінз і засобів по догляду за ними.

Рейтинг розчинів в магазині glazik.com.ua

А тепер давайте подивимося, які засоби вибирають клієнти нашого інтернет-магазину.

Renu Multiplus

Найпопулярніший багатоцільовий розчин, який активно дезінфікує і глибоко очищає МКЛ від білкових відкладень. Погано переноситься людьми з чутливими очима. Поєднується з усіма типами лінз, але найкраще — з гідрогелевими.

Використовуючи Renu Multiplus для догляду за силікон-гідрогелевими МКЛ, 1-2 рази в тиждень додатково очищайте лінзи пероксидними системами. Так ви видалите з їх поверхні ліпідні відкладення.

Biotrue

Біосумісний розчин з функцією зволоження. Підтримує pH і протимікробну активність слізної рідини. Видаляє жирові та білкові відкладення, забезпечує подвійну дезінфекцію лінз. Дуже добре поєднується з гідрогелевими і силікон-гідрогелевими МКЛ.

Unica Sensitive

Містить гіалуронову кислоту, тому відмінно зволожує лінзи. Підходить для чутливих очей. Поєднується з силікон-гідрогелевими МКЛ тільки за умови їх періодичної глибокої чистки пероксидними системами.

Avisor Aqua Soft

Справляється з білковими і жировими відкладеннями без додаткової механічної чистки (завдяки інноваційній формулі No Rub). Зволожує МКЛ, оскільки містить Повідон. Ідеально поєднується з усіма типами контактних лінз. Використовуючи Avisor Aqua Soft, вам не потрібно додатково застосовувати пероксидні системи та ферментні таблетки.

Opti Free Express

Один з найкращих універсальних розчинів. Він містить TETRONIC 1304 — речовину, яка ефективно видаляє жирові відкладення. До складу Opti Free Express також входить найбезпечніший з існуючих сьогодні консервантів — POLYQUAD. Тому він добре переноситься, не викликає алергії і не шкодить здоров'ю очей.

Renu MPS

Більш сучасний варіант розчину Renu Multiplus. Не містить Гідраната, тому підходить для чутливих очей.

All in One Light

Містить мінімальну кількість компонентів, тому добре переноситься, не викликаючи подразнення очей. Однак він погано справляється з очищенням лінз. Використовуючи його, вам знадобиться додатково очищати МКЛ ферментними таблетками чи пероксидними системами.

Refine One Step

Пероксидна система очищення, яка видаляє з лінз абсолютно всі мікроби і відкладення. Підходить людям з чутливими очима і непереносимістю інших розчинів. Поєднується з усіма МКЛ; не вимагає застосування додаткових засобів для чищення.

Maxima

Призначений для дезінфекції та видалення відкладень з гідрогелевих лінз. Має формулу No Rub, що дозволяє пропускати етап ручної очистки МКЛ. Не розщеплює жирові відкладення, тому не підходить для лінз з силікон-гідрогелю.

Multison

Недорогий розчин; на ринку з 1996 року. Дуже добре підходить для гідрогелевих МКЛ, але погано поєднується з силікон-гідрогелевими.

Так що ж вибрати

Підбирайте розчин разом з лікарем. Офтальмолог підкаже, який засіб краще поєднується з тими чи іншими лінзами. І який з них підійде саме вам. Не вибирайте розчини самостійно, адже ви ризикуєте зробити неправильний вибір. Через це у вас можуть з'явитися дискомфорт і ускладнення.

І так ... поганих розчинів не буває. Бувають ті, які вам не підходять.