Щодня, с 11:00 до 20:00
+

Контактні лінзи: минуле та сучасне

Контактні лінзи: минуле та сучасне

Контактні лінзи: минуле та сучасне

Контактні лінзи - сучасний та комфортний спосіб корекції зору. З їх допомогою мільйони людей компенсують короткозорість, далекозорість, астигматизм та пресбіопію. А ті, хто схильний до експериментів із іміджем, змінюють колір очей.
Хто вигадав перші лінзи? Які засоби контактної корекції пропонує сучасна оптика? Все про контактні лінзи - у нашій статті.

Історична довідка


На початку XVI століття методи корекції зору цікавили Леонардо да Вінчі. Титан Відродження вивчав будову ока, природу світла та механізм сприйняття простору людиною. Досвідченим шляхом Леонардо виявив, що зорові об'єкти збільшуються, якщо дивитися на них через прозору ємність із водою. Вчений залишив креслення із зображеннями скляної кулі, наповненої рідиною, дивлячись крізь яку, людина з поганим зором могла ясніше розрізняти навколишні предмети.
Да Вінчі


Ідеї ​​да Вінчі продовжив розвивати у XVII столітті Рене Декарт. Французький математик сконструював скляну трубку із збільшувальним склом на кінці. Трубка заповнювалася водою або спеціальним розчином і прикладалася до ока вільною стороною.
Думка про те, що лінза повинна повторювати форму ока, спала на думку англійцю Джону Гершлю на початку XIX століття. Вчений також висловив припущення, що виготовляти засіб корекції краще з якогось м'якого желеподібного матеріалу.
Перші контактні лінзи виготовив німецький офтальмолог Август Мюллер у 1889 році. Лінзи зі скла призначалися для корекції короткозорості.


Масовий випуск розпочався у 20-ті роки минулого століття. Однак це були не надто комфортні скляні вироби, які повністю закривали поверхню очей. У 40-х з'явилися лінзи із пластику. Головним недоліком як скляних, так і пластикових моделей була киснева непроникність. Вони провокували сухість очей, викликали роздратування та відчувалися пацієнтами як сторонні предмети.
1960 року чеський учений Отто Віхтерле винайшов м'який полімерний матеріал HEMA. Він, на відміну від скла та пластику, пропускав кисень і ввібрав воду. Так з'явилися м'які гідрогелеві лінзи.
Нарешті, у 90-х роках XX століття виробники випустили силікон-гідрогелеві контактні лінзи. Новий матеріал вирізнявся високою киснепроникністю. З цього моменту корекція зору стає максимально комфортною для очей.


Класифікація контактних лінз


М'які та жорсткі
Існує кілька варіантів класифікації контактних лінз. Насамперед, вироби діляться на м'які та жорсткі. Перший варіант – найбільш поширений. М'які моделі роблять із гідрогелю та силікон-гідрогеля.
Гідрогелеві лінзи характеризуються високим вмістом вологи, що знижує ризик розвитку синдрому сухого ока, забезпечуючи комфорт навіть найчутливішим очам.
Перевага силікон-гідрогелевих лінз – здатність пропускати кисень до поверхні рогівки, що забезпечує комфорт навіть при тривалому носінні.
Жорсткі моделі виготовляють із твердих полімерів та застосовують при важких патологіях зору. До жорстких лінз складніше звикнути, вони гірше пропускають кисень, а, значить, відрізняються суворішим режимом використання.
Один із типів жорстких лінз - ортокератологічні - їх надягають виключно на ніч. Під час сну пацієнта виріб коригує форму рогівки, забезпечуючи людині гарний зір на весь наступний день.


Питання часу


Існує кілька режимів носіння контактних лінз:

  1. Денний – надягають вранці та обов'язково знімають перед сном.
  2. Гнучкий - за відсутності протипоказань у лінзах можна спати, але не більше двох ночей поспіль.
  3. Пролонгований – одну пару можна носити до шести днів, не знімаючи на ніч.
  4. Безперервний – лінзи розраховані на місяць використання. Вночі їх не знімають.


Контактні лінзи та окуляри


Строк служби
Залежно від того, як часто потрібно міняти лінзи, розрізняють:

  1. Одноденні – вранці одягли нову пару, увечері – викинули. Перевага – ніякого догляду за виробами.
  2. Двотижневі – лінзи змінюють раз на два тижні.
  3. Місячні – одну пару використовують протягом місяця.
  4. Тримісячні – можна носити до трьох місяців.
  5. Річні лінзи планової заміни застосовують досить рідко.

Ціль
Контактні лінзи носять або щоб компенсувати зорові порушення, або заради естетичного ефекту.
1. Оптичні лінзи призначені для корекції:

  • Близорукості та далекозорості. Спотворення усувають за допомогою асферичних та сферичних лінз.
  • Астигматизм. Пацієнтам призначають торичні лінзи.
  • Пресбіопії. Для корекції вікової далекозорості використовують мультифокальні лінзи.

2. Кольорові моделі надягають, коли хочеться змін у зовнішності. У свою чергу, поділяються на косметичні та декоративні.

  • Косметичні лінзи бувають кольоровими та відтінковими. Перші повністю змінюють колір очей. Другі – посилюють натуральний колір райдужної оболонки. Косметичні лінзи можуть бути з діоптріями.
  • Декоративні - красиві лінзи для вечірок. Вкриті яскравим щільним пігментом, часто оздоблені фантазійними малюнками або імітують очі тварин. Лікарі рекомендують носити екстравагантну оптику не довше трьох-чотирьох годин.Разом

Кілька століть вчені працювали над безпечним та комфортним методом корекції зору. Контактні лінзи XXI століття ефективно усувають наслідки захворювань очей, дозволяючи вести активний спосіб життя та ясно бачити навколишній світ.