Щодня, с 11:00 до 20:00
+

Як звикнути до носіння контактних лінз

Як звикнути до носіння контактних лінз

Як звикнути до носіння контактних лінз

Користуватися м'якими контактними лінзами (МКЛ) дуже зручно, вони не пітніють від перепаду температур, не займають багато місця в сумці, вранці одяг і цілий день чудовий зір. Але майже чверть пацієнтів відмовляються від їхнього носіння через те, що їхні очі не змогли звикнути до МКЛ, або людині було незручно знімати або одягати їх. Багато хто просто не може подолати адаптаційний період. Але контактні лінзи потрібно починати носити поступово, адже Еверест підкорюють не одразу.
Але всі люди різні та адаптаційний період може проходити у кожного по-своєму та займати різний період часу. В основному адаптація пов'язана з тим, що очі не мають своїх кровоносних судин, тому око поповнюється киснем прямо з повітря, а носіння МКЛ перешкоджає природному процесу. Для організму це великий стрес, деякі люди можуть знепритомніти. Рогівка поступово звикає до нестачі повітря та адаптується, переходячи з аеробного типу «дихання» на анаеробне.


У процесі адаптації можна виділити два періоди:

  • Початковий;
  • Стійкий.

При початковому періоді пацієнтові досить складно звикнути до носіння лінз, у цей період люди частіше від них відмовляються. При стійкому періоді рогівка поступово починає звикати до стресу і дискомфорт при носінні зменшується. У зв'язку з тим, що сльоза у чоловіків частіше переважно «кисла», то вони частіше зазнають печіння при носінні КЛ, чоловікам рекомендується закопувати очі розчинами, які називаються «штучна сльоза».


Для звикання рекомендується скористатися такою схемою поступового збільшення часу носіння:

  • перші 2-3 дні КЛ носяться від півгодини, збільшуючи час до 1,5 години щодня;
  • наступні 3-4 дні час збільшується до 3 годин на добу;
  • далі протягом тижня поступово продовжувати час до 5 годин;
  • весь наступний час додаєте по одній годині щодня, доводячи час їхнього носіння до 10 годин.

Перед тим як купити контактні лінзи, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Пам'ятайте, що всі індивідуальні, якщо ви починаєте відчувати дискомфорт – знімайте лінзи. Навіть якщо очі не втомилися, все одно знімайте МКЛ, рогівка має відпочити і насититися киснем. Якщо очі починають втомлюватися, то робіть перерви в 1-2 дні, а також збільшуйте час у повільному темпі. Обов'язково знімайте їх на ніч, навіть якщо вони призначені для сну! При надяганні та зніманні лінз обов'язково мийте руки, добре промивайте лінзи, після їх зняття та змінюйте засіб для лінз у контейнері.
Як показує практика офтальмологів, процес адаптації багато в чому залежить від мотивації пацієнта, якщо він має намір носити лінзи в Україні, то він швидко до них звикає. Ваш лікар-офтальмолог обов'язково має пояснити правила користування лінзами.