Щодня, с 11:00 до 20:00
+

Як правильно закапувати краплі в очі

Як правильно закапувати краплі в очі

Зміст:

 

Неправильно закапуючи краплі, ви ризикуєте інфікувати вміст флакона, що надалі призведе до інфекційних ускладнень. Якщо не хочете, щоб у вас виник кон'юнктивіт, кератит або виразка рогівки, дотримуйтесь наступних вказівок. В такому випадку лікування принесе вам тільки користь.

Як закапувати краплі в очі: основні правила

Кінчик флакона ніколи не повинен торкатися пальців, повік, вій, поверхні ока та будь-яких інших поверхонь. Він стерильний і під час таких контактів може інфікуватися. Всередині флакона почнуть розмножуватися шкідливі мікроорганізми, і ліки стануть джерелом інфекції. Подальше їх використання може призвести до ускладнень.

Під час закапувань стежте за тим, щоб краплі не потрапляли у внутрішній кут ока, який розташовується ближче до носа. Там знаходиться слізний канал, через який ліки проникають в носову порожнину і потім всмоктуються в кров. Цього допускати небажано. Тому завжди направляйте кінчик флакона в сторону зовнішнього кута ока. Так препарат зможе рівномірно розподілиться по поверхні очного яблука і надасть максимальний лікувальний ефект.

 

Маніпуляції при закапуванні крапель виконуйте в такій послідовності:

 

  1. ✔ Зігрійте руками флакон з ліками, якщо ви тільки що дістали його з холодильника. Пам'ятайте, що тепла рідина краще всмоктується слизовою оболонкою ока.

  2. ✔ Вимийте руки і витріть їх паперовою серветкою. Для миття намагайтеся використовувати рідке мило.

  3.  Ляжте, сядьте перед дзеркалом або зручно розташуйтеся в кріслі. Виберіть ту позу, в якій вам буде найкомфортніше.

  4.  Закиньте голову назад, відкрийте флакон і піднесіть його до ока на відстань 2-3 см.

  5.  Легенько відтягніть нижню повіку пальцями донизу, щоб утворився «кишеню». Капніть туди 1-2 краплі препарату. Пам'ятайте, що ліки повинні потрапити ближче до зовнішнього кута ока.

  6.  Обов'язково стежте за тим, щоб кінчик флакона не торкався повік, вік і поверхні очного яблука.

  7.  Закінчивши маніпуляції, закрийте флакон і відкладіть його. Пізніше ви віднесете його в холодильник.

  8. ✔ Закапавши обидва ока, закрийте їх і спокійно посидьте кілька хвилин. Щоб не допустити затікання ліків у носову порожнину, можете акуратно притиснути пальцем внутрішній кут ока.

 

Чи потрібно знімати контактні лінзи

Більшість препаратів, які використовують для лікування офтальмологічних захворювань, несумісні з контактними лінзами. Вони містять консерванти, які можуть руйнувати МКЛ. Перед їх закапуванням лінзи потрібно знімати, а надягати — не раніше, ніж через 15 хвилин.

Відзначимо, що при запальних захворюваннях очей носити лінзи заборонено. Їх потрібно відкласти і до повного одужання замінити окулярами. Так що при кон'юнктивітах і кератитах питання «Чи потрібно знімати лінзи?» бути не повинно. Адже під час хвороби ходити в них не можна взагалі.

Разом з тим існують очні краплі, призначені спеціально для зволоження МКЛ. Їх не тільки можна, а й треба капати, коли на очах надіті лінзи. Засоби цієї групи прибирають сухість очей, знімають подразнення і роблять носіння МКЛ більш комфортним. Зволожуючі краплі призначають при синдромі сухого ока, асоційованому з носінням контактних лінз.

Що не можна робити після закапування очей

Після інстиляції категорично заборонено терти очі, особливо руками. Якщо ви закапали занадто багато препарату, витріть його чистою серветкою або ватним диском. Рухайтеся в напрямку внутрішнього кута ока від зовнішнього. Не тріть повіки пальцями, адже так ви ризикуєте занести інфекцію.

Якщо ви закапали препарати, які розширюють зіницю (Атропін, Цикломед, Іріфрін), пам'ятайте, що вам не можна водити автомобіль. Після застосування цих ліків виникає розмитість зображення, тому ви ризикуєте потрапити в ДТП. Так що почекайте, поки зіниці звузяться і ви знову почнете бачити чітко. І тільки після цього сідайте за кермо.

Як закапувати очі дитині

Перш ніж виконувати інстиляцію, протріть очі малюка ватним диском, змоченим кип'яченою водою. Якщо дитина вередує, відверніть її увагу самі або попросіть про це близьких. Закапайте очі згідно з інструкцією, яка приведена вище. Якщо частина рідини витекла з кон'юнктивальної порожнини, акуратно витріть її чистим ватним диском.

Як довго можна зберігати краплі

Офтальмологи стверджують, що відкритий флакон можна зберігати не довше одного місяця. Однак деякі зволожуючі краплі дозволяється використовувати два і навіть три місяці. Але перш ніж робити це, необхідно отримати дозвіл лікаря.

Флакон з краплями обов'язково зберігайте в холодильнику. Завжди перевіряйте термін придатності, перш ніж використовувати ліки. Без жалю викидайте препарати, що зіпсувалися. Використовуючи їх, ви ризикуєте отримати ускладнення.

Не займайтеся самодіагностикою

Використовуйте очні краплі, тільки якщо їх вам призначив лікар. Пам'ятайте, що самолікування може нашкодити вашому здоров'ю. Якщо у вас з'явилися тривожні симптоми, сходіть на консультацію до офтальмолога. Спеціаліст огляне вас і призначить вам лікування. І ні в якому разі не намагайтеся лікуватися самостійно, купивши перші-ліпші краплі.

 

Дбайте про здоров'я своїх очей, а ми вам у цьому допоможемо. Адже в нашому інтернет-магазині представлено широкий асортимент контактних лінз, засобів по догляду і аксесуарів з безкоштовною доставкою по Києву та іншим містам України.

Скористайтеся вигідними акціями та знижками на набори. А також приєднуйтесь до дисконтної програми, щоб отримувати ще більше задоволення від покупок з персональною знижкою від 3 до 10%.